تومان
فارسی
جستجو
صفحه مقالات و اخبار

دتکتور چیست

دتکتور چیست؟

دتکتور یا آشکارساز حداقل شامل یک سنسور می شود و با به کارگیری سنسورهایی نظیر سنسور دود، سنسور گاز منوکسید کربن،  سنسور گاز دی اکسید کربن، سنسور دما و ... به نشانه های حریق نظیر دود،حرارت، نور شعله، گاز مونواکسید کربن پی می برد و آلارم دیداری و یا شنیداری می دهد. دتکتور بخشی از سیستم اعلام حریق اتوماتیک می باشد که حداقل یک پدیده فیزیکی یا شیمیایی مناسب مربوط به حریق را بررسی می کند و حداقل یک سیگنال مرتبط با استاندارد ارائه می دهد. کنترل پنل می تواند تجهیزات هشدار صوتی و یا دیداری را فعال کند یا مسیرهای ورود و خروج هوا را کنترل کند. دتکتور گازی پیشرفته می‌تواند در صورت تشخیص نشتی گاز، به طور خودکار یکی از شیرها را ببندند (فرمان قطع شدن آن را بدهند) و مسیر گاز را ببندند.

انواع دتکتور

دتکتورها به 4 دسته کلی زیر تقسیم می شوند:

1-دتکتور دودی 2-دتکتور حرارتی 3-دتکتور شعله 4-دتکتور چندکاره 5-دتکتور گازی

 

1-دتکتور دودی

دتکتور دودی جهت آشکارسازی دود ناشی از حریق کاربرد دارد.دتکتور دود به اولین اثر حریق یعنی دود حساس است. دتکتور دودی از متداول ترین دتکتورها است. دتکتور دودی در مکان هایی با آلودگی متوسط کاربرد دارد و در جاهایی که خود به طور طبیعی دارای دود و رطوبت و آلودگی هستند مثل پارکینگ و آشپزخانه کارایی ندارند. به طور مثال در اتاق خواب، هتل، فروشگاه، بیمارستان، محل کار، اماکن زیارتی و کتابخانه بیشتر استفاده می شوند.

دتکتور دود نقطه ای دارای دو نوع: دتکتور دود یونیزه و دتکتور دود نوری می باشد.

دتکتور دود یونیزه: دتکتور دود یونیزه با تغییر جریان‌های بین الکترودها هنگام ورود دود به داخل اتاق، دود را تشخیص می‌دهند.

دتکتور دود نوری: دتکتور دود یونیزه با استفاده از اصل پراکندگی نور، دود را تشخیص می‌دهند. هنگامی که دود وارد محفظه می‌شود، LED کوچک در آشکار ساز به سمت گیرنده منحرف می‌شود تا آشکار ساز را فعال کند.

1-1-بیم دتکتور

بیم دتکتورها نیز انواعی از دتکتورهای دودی هستند که به نام‌های دتکتور دودی اشعه‌ای یا دتکتور فوتوالکتریک خطی نیز شناخته می‌شوند. این نوع دتکتورها در مواردی استفاده می‌شوند که قصد داشته باشیم فضایی وسیع باز و با ارتفاع زیاد را تحت پوشش سیستم اعلام حریق قرار دهیم.

 وقتی فضا به قدری وسیع باشد که استفاده از دتکتور های نقطه‌ای توجیه اقتصادی نداشته باشد دتکتورهای دودی پرتویی یا بیم دتکتور مورد استفاده قرار می‌گیرند. بیم دتکتور در دو سمت فضای مورد نظر نصب می‌شوند. یک قسمت به عنوان فرستنده فعالیت می‌کند که وظیفه‌اش فرستادن نور مادون قرمز به سمت دستگاه گیرنده است که در آن سوی سالن نصب شده است. میان نوری که از دستگاه فرستنده تابیده می‌شود و میزان نوری که گیرنده جذب می‌کند نسبت مشخصی وجود دارد یعنی همواره درصد معینی از نور منتشر شده در فضا توسط دستگاه گیرنده جذب می شود. هنگامی که این درصد (نسبت به آنچه برای سیستم تعریف و برنامه ریزی شده است) کمتر از حالت معمول باشد، نشانه وجود دود در فضا تلقی می‌شود و وضعیت به هشدار و اعلام حریق تغییر پیدا می‌کند.

2-دتکتور حرارتی

دتکتورحرارتی در دو نوع دما ثابت و وابسته به دما است.

دتکتور حرارتی وابسته به دما:

دتکتور حرارتی نوع اول به میزان به سرعت بالا رفتن گرما و تغییر دمای غیرطبیعی واکنش نشان می‌دهد و سریعترین پاسخ را در طیف گسترده‌ای از دمای محیط فراهم می‌کند. محدودیت دمای ثابت نیز در این آشکارسازها گنجانده شده است.

دتکتور حرارتی دما ثابت:

دتکتور حرارتی نوع دوم دما ثابت است که به جای واکنش برای افزایش درجه حرارت، نسبت به دمای ثابت از پیش تعیین شده واکنش نشان می‌دهد. نوع ثابت در جایی مناسب است که تغییر ناگهانی زیاد دما به عنوان مثال در اتاق‌های دیگ بخار و آشپزخانه‌ها طبیعی باشد.

3-دتکتور شعله

دتکتور شعله  در دو نوع متفاوت موجود می باشد. یک مدل دتکتور شعله برای تشخیص اشعه‌های مادون قرمز و یک مدل دیگر دتکتور شعله برای تشخیص اشعه‌های ماوراء بنفش کاربرد دارد. هر کدام از دتکتورهای شعله خصوصیات و ویژگی‌های خاص و متفاوتی دارند. دتکتورهای شعله مادون قرمز نیازی به نصب بر روی سقف ندارد و عمدتاً کاربرد و کارکرد بهتری نسبت به آشکارسازهای اشعه ماوراء بنفش دارند چرا که دود در اشعه‌های ماوراء بنفش بسیار کمتر است.

4-دتکتور چند کاره

دتکتورهای چند کاره دارای بیش از یک سنسور هستند که هر کدام به خصوصیات فیزیکی یا شیمیایی آتش سوزی پاسخ می‌دهند. هدف از ترکیب سنسورها ، افزایش عملکرد سیستم در تشخیص آتش با استفاده از دود، گرما یا گازهای CO است. دتکتور چندکاره می تواند دسته خاصی از هشدارهای کاذب را کاهش دهند.

5-دتکتور گازی

دتکتور گازی در مدل های مختلف برای تشخیص و آشکارسازی گازهای متنوع نظیر گاز مونوکسید کربن، دی اکسید کربن، متان، گازهای قابل اشتعال و گازهای سمی کاربرد دارد. دتکتورهای گازی برای تشخیص گازهای حریق در صنایع مختلف به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند. دتکتورهای گازی حاصل از حریق و آتش‌سوزی و گازهای قابل انفجار و دتکتورهای تشخیص دهنده‌ی گازهای سمی که هر یک بسته به نوع گاز در برندهای مختلف و قیمت‌های مختلف وجود دارند. دتکتورهای گازی امکان تشخیص و شناسایی گازهای سمی و قابل اشتعال را فراهم می‌کند. بطور کلی دتکتورهای گازی به دو بخش صنعتی و شهری تقسیم می‌شوند. 

دتکتور گاز مونوکسید کربن (CO)

دتکتور گاز کربن مونوکسید با تشخیص گاز CO در محیط فعال شده و آلارم می دهد. همانطور که می‌دانید سالانه افراد زیادی با مرگ خاموش از دنیا می‌روند. این مرگ خاموش به دلیل انتشار گاز مونوکسید کربن در هوا بر اثر سوختن ناقص کربن اتفاق می افتد. گاز کربن مونواکسید مانند آب بی‌رنگ و بی بو است. دتکتور گاز مونوکسید کربن در جهت هشدار انتشار این گاز خطرناک کاربرد دارد.

دتکتور گاز دی‌هیدروژن سولفید (H2S)

گاز H2S نوعی گاز سمی بدون بو و با رنگی به زلالی آب است. گاز دی هیدروژن سولفید در اثر تجزیه مواد آلی به وجود می‌آید. گاز سولفید هیدروژن به‌طور طبیعی در نفت خام، مخازن گاز طبیعی، گازهای آتشفشانی و چشمه‌های آب گرم وجود دارد. گازهیدروژن سولفید (H2S) یکی از خطرناک ترین گازهایی است که به انسان صدمه می‌زند. دتکتور هیدروژن سولفید با استفاده از سنسور H2S به طور مداوم مقادیر این گاز را در معادن و هوای محیط اطراف خود اندازه‌گیری می کند تا امنیت و جان کارگزان به طور کامل حفظ و از آتش‌سوزی جلوگیری شود.

دتکتور گاز شهری 

دتکتور گاز طبیعی در شناسایی گازهایی از قبیل گاز شهری، پروپان، گاز مایع، گاز کپسول، گاز CH4 و غیره بسیار کارآمد است. گاز طبیعی (Natural Gas) از ساده‌ترین نوع هیدروکربن متان (CH4) گرفته تا پیچیده‌ترین و سنگین‌ترین آن شامل اتان (C2H6)، پروپان (C3H8) و بوتان (C4H10) به وجود آمده است. گاز طبیعی قابلیت اشتعال و انفجار زیادی دارد. دتکتور گاز شهری یکی از ابتدایی و ضروری‌ترین انواع دتکتورهای سیستم‌های اعلام حریق می باشد.

نظرات
نوشتن نظر بستن صفحه نظرات